Μεταφραστής Ακριβείας

Βασικών όρων πληροφορικής, υπολογιστών και διαδικτύου ... και όχι μόνο

Ετυμολόγιο

40 Λέξεις της Ημέρας

Αλφαβητική Αναζήτηση

Βοηθήματα

Οι τελευταίες 40 καταχωρήσεις!

Εγγραφείτε στο

Νεοδότη μας

Εγγραφή
Αποστολή Εκτύπωση Ανάδραση / Επικοινωνία

Α ή Άλφα

 

      

Επειδή συνεχώς και κάποιος λέει ότι το α δεν είναι α αλλά άλφα αναπτύξαμε μια θεωρία πάνω στο θέμα.
Τα φωνητικά γράμματα ήταν μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις του ανθρώπου. Αντί να σχεδιάζουν οι Φοίνικες ένα βόδι και να το λένε «άλεφ» ή ένα σπίτι και να το λένε «βετ» ή μια καμήλα και να την λένε «γκημλ», ήρθαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και αφαίρεσαν από τα ιδεογράμματα το ιδεατό περιεχόμενο και τα μετέτρεψαν σε φωνητικούς ήχους για να μπορούν και να μπορούμε να γράφουμε φωνητικά πλέον οποιαδήποτε λέξη. Στην ακρίβεια έδωσαν γράμματα στα φωνήεντα, που προηγουμένως δεν υπήρχαν και ταυτόχρονα συγκεκριμενοποίησαν τα σύμφωνα που είχαν στοιχεία ως προς την ανάγνωση των φωνηέντων, που δεν υπήρχαν.
Άρα αν το άλφα το αποκαλούμε άλφα δεν είναι πλέον βόδι ούτε γαζέλα αλλά ο φωνητικός ήχος α.
Αυτό και μόνο είναι αρκετό να πείσει οποιονδήποτε ότι ο ΦΠΑ είναι φιπιά και όχι φιπι άλφα, (δηλαδή φιπι βόδι).
Κρατήθηκε η ιδεογραμμική συνάρτηση στην προφορά των γραμμάτων για λεκτική ευκολία στην αναφορά στο γράμμα και τον ήχο. Σε όλα τα γράμματα σε όλα τα αλφάβητα, για να δοθεί η ειδοποιός διαφορά στον ήχο, προστέθηκε, ή κρατήθηκε ένα φωνήεν. Λέμε φιπιά όχι φπα που δεν μπορεί χωρίς φωνήεντα να εκστομιστεί. Στην περίπτωση του ελληνικού αλφάβητου κρατήθηκε κομμάτι από το βόδι το σπίτι και την γκαμήλα των Φοινίκων.

Το πιο πάνω είναι ένα καλό επιχείρημα υπέρ της ηχητικής προφοράς των γραμμάτων. Το θέμα όμως είναι να καταλαβαίνουμε τι λέμε ο ένας στον άλλο. Η ηχητική προφορά προσφέρεται για συντομεύσεις, συντμήσεις, βραχυγραφίες, όπως θέλετε πέστε τις, των λέξεων ή όρων. Το ΣΚΣ είναι σικασί. Αν το πούμε σίγμα-κάπα-σίγμα χάσαμε τη συντόμευση και καλύτερα να το πούμε Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα να τελειώνουμε.

Βέβαια κανένας κανόνας και καμιά θεωρία είναι άβατη. Χάριν ευφωνίας, ποιητικής άδειας ή προσωπικής επιλογής ας χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε μορφή φτάνει να είναι αντιληπτή. Δεν μπορεί όμως, αν η μορφή δίνεται για συντόμευση, αυτή να καταπολεμείται.

Και κάτι άλλο. Οι όχι και τόσο αρχαίοι ημών πρόγονοι, δκτίες του ΄20 και ΄30, αφαιρώντας τα βόδια και τις γκαμήλες από το αλφάβητο, έλεγαν:

Ωψιχι φιύ
τα σιρο πιό
ξι νιμι λακά
ιθη ζηέ
δεγα βηά

Έτσι, για ν’ αποδείξουν ότι έξεραν γράμματα ίσια και ανάποδα.

Ε.