Μεταφραστής Ακριβείας

Βασικών όρων πληροφορικής, υπολογιστών και διαδικτύου ... και όχι μόνο

Ετυμολόγιο

40 Λέξεις της Ημέρας

Αλφαβητική Αναζήτηση

Βοηθήματα

Οι τελευταίες 40 καταχωρήσεις!

Εγγραφείτε στο

Νεοδότη μας

Εγγραφή
Αποστολή Εκτύπωση Ανάδραση / Επικοινωνία

Τι Είναι Αυτό

Αυτό είναι ένα λεξικό όρων που αφορούν την πληροφορική δηλ. την υπολογιστική, την ηλεκτρονική, τηλεφωνία, τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο. Δεν είναι γλωσσάρι γιατί μπαίνει σε εξηγήσεις των όρων και πολλές φορές και σε τεχνικά θέματα.

Η προσπάθεια που καταβλήθηκε είναι να δοθούν σε συνεκτικές ενότητες οι διάφοροι όροι βασικά για να αποφευχθεί η συνεχής ροή και χρήση της αγγλικής. Αρχικά αποφεύγαμε την δημιουργία νέων λέξεων. Αυτό είπαμε ας το αφήσουμε στους λογιότατους που συνήθως, ουδέτεροι όπως είναι, το αφήνουν στον αυτόματο πιλότο. Όταν δημιουργείτο η βασική υποδομή του λεξικού οι όροι ερχόντουσαν σαν παλιρροιακό κύμα από την Αμερική. Συνέπεσε αυτό με την γενίκευση του διαδικτύου. Δουλεύαμε πολύ τότε.

Αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε νεολογισμούς. Θεωρείστε τους ως προτάσεις/εισηγήσεις. Είναι όμως πολύ καλά μελετημένες προτάσεις εισηγήσεις. Πιστέψτε μας.
 

Α.  Μπαίνοντας στο λεξικό, στην Αρχική Σελίδα, θα δείτε το  Τετραγωνάκι, (Πλαίσιο Αναζήτησης;) Γράφοντας μια λέξη στα ελληνικά ή αγγλικά, στο Τευραγωνάκι και πατώντας το «Μετάφραση» θα σας φέρει την μετάφραση στα ελληνικά ή αγγλικά αναλόγως. Είπαμε η ΒΔ αφορά όρους, λέξεις και φράσεις της υπολογιστικής. Βέβαια παρεμπιπτόντως έχουμε και πολλές ενδιαφέρουσες λέξεις που ακούγονται σήμερα τριγύρω. Αυτές οι ενδιαφέρουσες λέξεις συνεχώς αυξάνονται. Από δυο κατηγορίες λέξεων που είχαμε αρχικά τώρα τις κάναμε 30.
Αν γράψετε μια λέξη και πατήσετε το «Αναζήτηση» θα σα έρθουν οι τίτλοι όλων των λημμάτων που έχουν αυτή τη λέξη. Αν πάλι πατήσετε το Τυχαία Αναζήτηση θα σας έλθει οποιαδήποτε λέξη από το λεξικό.
 

 Β. Πιο κάτω θα δείτε τη Λέξη της Ημέρας -μια κάθε μέρα- που αφορά συνήθως την πληροφορική. Τις τελευταίες 40 λέξεις της ημέρας θα τις δείτε πατώντας το «40 Λέξεις της Ημέρας» στο Αριστερό Μενού. Κάθε λέξη είναι και ενδοδεσμός που σας παραπέμπει στο πλήρες λήμμα.
 

Γ.  Όπως είπαμε πιο πάνω, εκτός από αυτό το λεξικό, μπήκαμε παράλληλα, μια κι ασχολούμαστε με λέξεις, και σε ένα λεξικό με «Ενδιαφέρουσες Λέξεις». Είναι λέξεις που παρουσιάζονται εδώ και κει κι έχουν κάτι να μας πουν. Συνήθως τις αρπάζουμε από τα μέσα ενημέρωσης, τις μελετούμε και τις παρουσιάζουμε. Με κάθε εμφάνιση της Αρχικής Σελίδας παρουσιάζεται η ηλ-λέξη της ημέρας, η ίδια για 24 ώρες. Ταυτόχρονα εμφανίζεται και μια οποιαδήποτε «Ενδιαφέρουσα Λέξη».
 

Δ.   Επειδή ασχολούμαστε με τις λέξεις παρουσιάζουμε και το ΕΤΥΜΟΛόΓΙΟ. Αυτό βρίσκεται στην αριστερή στήλη. Εδώ θα βρείτε διάφορες λέξεις που η ετυμολόγηση τους είναι ενδιαφέρουσα. Η θεωρία μας είναι ότι η πιο διεισδυτική αρχαιολογία είναι αυτή των λέξεων.
 

Ε.   Στο κάτω μέρος της Αρχικής Σελίδας φιλοξενούνται άρθρα κάτω από 6 κατηγορίες.

 

     1. «Νέες Καταχωρήσεις» όπου θα βρείτε μέχρι τις 40 πιο πρόσφατες καταχωρήσεις στο
          Λεξικό.

     2. «Τεχνικά Θέματα» όπου μπαίνουμε λιγουλάκι σε τεχνικά θέματα που αφορούν την
         πληροφορική. Λιγουλάκι είπαμε γιατί δεν είμαστε τεχνικοί.

     3. «Γλωσσικά Θέματα» όπου μελετούμε διάφορα θέματα που αφορούν την γλώσσα είτε
         σε συνάρτηση με την ορολογία της υπολογιστικής είτε και όχι.

     4.«Καταγράφεται» όπου καταγράφουμε μαργαριτάρια της ελληνικής γλώσσας που
         ακούμε και διαβάζουμε.

     5. «Παρατηρήσεις εισηγήσεις» όπου γράφουμε τι μας λέτε ή μας ζητάτε. Γράψετέ μας.

     6. «Άρθρα Συνεργατών» που είναι άρθρα πάνω σε γλώσσες και γλωσσικά θέματα.
         Στείλετέ μας τα άρθρα σας.


Βέβαια δεν μένουμε σ’ αυτά μόνο. Σας προσφέρουμε «Αλφαβητική Αναζήτηση» δηλ. πατώντας το αντίστοιχο γράμμα της ελληνικής ή αγγλικής στο αριστερό μενού θα σας κατεβούν όλες οι λέξεις του Λεξικού κάτω από αυτό το γράμμα. Πατώντας το γαλάζιο ενδοδεσμό σε ένα λήμμα πηγαίνετε σε κείνο το λήμμα. Αν θέλετε τυπώνετε το λήμμα, αν θέλετε επικοινωνείτε μαζί μας, αν θέλετε στέλλετε λήμματα ο ένας στον άλλο. Και όλα αυτά και άλλα είναι υπό συνεχή αναθεώρηση, επαύξηση και βελτίωση.


βλ. Υπόμνημα