Μεταφραστής Ακριβείας

Βασικών όρων πληροφορικής, υπολογιστών και διαδικτύου ... και όχι μόνο

Ετυμολόγιο

40 Λέξεις της Ημέρας

Αλφαβητική Αναζήτηση

Βοηθήματα

Οι τελευταίες 40 καταχωρήσεις!

Εγγραφείτε στο

Νεοδότη μας

Εγγραφή
Αποστολή Εκτύπωση Ανάδραση / Επικοινωνία

ΚατάλογοςΤο σύστημα φακέλων αποτελεί ουσιαστικά το σύστημα που καθιερώθηκε για να λειτουργούν οι ανθρώποι με τους υπολογιστές. Οι υπολογιστές δεν καταλαβαίνουν από φακέλους. Το μόνο που καταλαβαίνουν είναι από ροή δυφίων και λίγο από διευθύνσεις, δηλ. πού βρίσκονται αυτά τα δυφία. Για να τα βγάζουν πέρα οι ανθρώποι με τους υπολογιστές οργάνωσαν όλα τα στοιχεία σε φακέλους που είναι βασικά ένα ανθρωποκατανοητό σύστημα εκτέλεσης και ταξινόμησης εργασίας. Όπως ακριβώς σε ένα φωριαμό με συρτάρια και φακέλους. Αυτό το σύστημα το οργανώνει και διευθύνει το ΛΣ (Λειτουργικό Σύστημα).
Σχεδόν όλα τα δδμνα που είναι αποθηκευμένα σε ένα υπολογιστή είναι καταχωρημένα σε φακέλους που φέρουν ένα μοναδικό φακελώνυμο. Υπάρχουν πολλών ειδών φάκελοι, προγραμμάτων, κειμένου, γραφικών, οπτικών κ.α. Αυτά είναι περιγραφές για να επικοινωνούμε εμείς μεταξύ μας, οι υπολογιστές αγρόν ηγόρασαν.

Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν καλύτερα όταν ιεραρχούν τις γνώσεις και κυρίως τη μνήμη τους. Γι αυτό αναγκάζουν τους υπολογιστές να ταξινομούν κι αυτοί τα δδμνα ιεραρχικά. Έτσι έχουμε: 

     Directories, 
     Folders,
     Subfolders,
     Files,
     Subfiles,
     Documents,
     Subdocuments,

Πώς εξελίχθηκαν τα πράματα και πού βρισκόμαστε στην ελληνική θα τα δούμε τώρα.

Φαίνεται ότι μόλις βγήκαν γυροβόλι οι υπολογιστές, κάποιος μεταφραστής έδωσε τη μετάφραση «ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ» στο γνωστό DIR (DIRectory). Ενός λάθους δοθέντος μύρια έπονται. Ύστερα το DIR γίνηκε Folder και έχουμε τους όρους Folder, subfolder, file, subfile, document, subdocument και συναφείς όρους όπως, root directory, filename, file extension, file association. Στα αμερικάνικα, ύστερα από μια μικρή περίοδο ασάφειας κάπου τα βρήκαν. Στην ελληνική ακόμα δυσπραγούμε. Ας πάρουμε τα πράματα ένα ένα.

Η λέξη σε DIR(ectory) σε πολύ πλησίον μετάφραση στην ελληνική είναι το «Ευρετήριο». Δυστυχώς ο μεταφραστής έχοντας το προηγούμενο του Τηλεφωνικού Καταλόγου, (Telephone Directory) μετέφρασε το DIR σε ΚΑΤΑΛΟΓΟ. Αλλά το Directory (Ευρετήριο) κάθε άλλο παρά κατάλογος είναι. Είναι η απαρχή μιας διαδρομής εύρεσης προγράμματος εφαρμογής, αρχείου, φακέλου και εγγράφου.

Από ότι ακολούθησε ούτε και ο όρος «Ευρετήριο» θα ήταν κατάλληλος. Μαζί με τα παλιά Λειτουργικά Συστήματα Δίσκων (ΛΣΔ, DOS) χάθηκε το DIR και ήρθε όρος Folder. Αφού στην Ελληνική ξεκινήσαμε λάθος συνεχίσαμε λάθος χρησιμοποιώντας τη λέξη «Κατάλογος». Το Folder σε ακριβή μετάφραση είναι το «δίπλωμα» ή το «πτυχίο» μέσα στη πτυχή των οποίων κρατείς έγγραφα. Τους όρους δίπλωμα και πτυχίο τους υπέκλεψαν οι ακαδημαϊκοί που έχουν πολλά πτυχία και διπλώματα. Μη έχοντας εναλλακτική πρόταση συνεχίσαμε να χρησιμοποιούμε τον λανθασμένο όρο «Κατάλογος» που δεν τον χρησιμοποιούμε γιατί δεν αποδίδει.

Στην αγγλική έχουμε τώρα τους εξής όρους. Folder, subfolder, file, subfile, document, subdocument. (Τα sub- δεν είναι σημαντικά αλλά άστε τα εκεί).
Στα ελληνικά έχουμε Κατάλογο για το DIR ή Folder και Αρχείο που εναλλάσσεται συγχυσμένα με το Φάκελο, και σταματούμε εδώ. Αποτέλεσμα είναι να χρησιμοποιούμε τους ακριβείς αγγλικούς όρους αφού στην ελληνική σκοντάψαμε στην αρχή και στη συνέχεια.

Εκτός από το πρόβλημα με τον «κατάλογο» μας έρχεται και το πρόβλημα με το «Αρχείο». Η λέξη «file» μεταφράστηκε (από τον ίδιο μεταφραστή;) σε Αρχείο, που δεν είναι. Το File στη συγκεκριμένη υπολογιστική χρήση είναι ο Φάκελος που μπορεί να έχει ένα ή περισσότερα έγγραφα και βεβαίως υποφακέλους. Το Αρχείο δεν μπορεί να έχει ένα φάκελο ή έγγραφο, και αν έχει είναι σε αναμονή και άλλων. Το Αρχείο εδώ πρέπει να πάρει την έννοια ενός συνόλου φακέλων, δηλ. Folder.
Μπορούμε δηλαδή να έχουμε στην ελληνική: Αρχείο, (Υποαρχείο) Φάκελο, (Υποφάκελο) Έγραφο και σταματούμε εδώ.

Δηλαδή. Η λέξη ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ εξοστρακίζεται και παραμένει ως γενικός περιγραφικός όρος, που έτσι είναι, και ξεκαθαρίζεται ότι το Αρχείο είναι Folder και ο Φάκελος File.
Όσο για τους συναφείς όρους, λειτουργούν:

     Root Directory (Folder) Αρχείο Ρίζας
     Folder Name                Όνομα Αρχείου (Αρχειώνυμο;)
     Directory File               Φάκελος Αρχείου (που έτσι είναι)
     Filename                     Φακελώνυμο
     File Extension               Επέκταση Φακέλου
     File Association             Συνδεμένος Φάκελος.

Από το πληκτρολόγιό μας και στου Θεού τ’ αυτιά.

Ε.